Ruoansulatus- ja hivenaineanalyysit
RUOANSULATUS- JA HIVENAINEANALYYSIT
Tärkeänä osana funktionaalista lääketiedettä teemme ruoansulatus- ja hivenaineanalyysejä yhteistyössä MDD Terveyspalvelut Oy:n kanssa. Myös analyysien perustana on funktionaalinen lääketiede, mikä painottaa ihmisen biokemiallista itsenäisyyttä, aineenvaihdunnan tasapainoa ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.
Tavoitteena on terveyden palauttaminen sekä ihmisen psyykkisen ja fyysisen toimintakyvyn parantamin
Toteamus “olet mitä syöt” pitää osittain paikkansa. Ei riitä, että ravintoaineita on lautasella.Elintoimintojen ja “uudisrakennuksen” tarvitsemat aineet on saatava sulamaan ja imeytymään sekä kuljetetuiksi oikeisiin paikkoihin käytettäväksi oikeaan aikaan. Mikäli tarpeellisia aineita ei ole syntyy ongelmia ja sairauksia.
Kivennäis- ja hivenalkuaineet ( lyhyesti hivenaineet) ovat välttämättömiä elimistöllemme. Ne toimivat suoja- ja rakennusaineina sekä erilaisina apuaineina biokemiallisissa reaktioissa. Esim. magnesiumia tarvitaan yli 300 entsyymin toiminnassa. Jos magnesiumia ei ole, reagtio vaikeutuu tai jää kokonaan tapahtumatta. Elimistömme tarvitsee kymmeniä hivenaineita – toisia vain hyvin pieniä määriä.
Ravinnon käsittely vähentää merkittävästi hivenainneiden määrää. Kun täysjyvätuote vaihdetaan valkoiseen versioon, suurin osa hivenaineista on poistettu, sillä ne sijaitsevat pääasiassa jyvän kuorikerroksessa. Vehnässä hävikki on esim. magnesiumin, sinkin, mangaatin ja kromin kohdalla 75-80%. Ruuassa voi olla paljon kaloreita, mutta vähän elintärkeitä hivenaineita.
Elimistöömme kertyy ympäristöstä ja ravinnosta myös haitallisia jopa myrkyllisiä aineita, jotka jo pieninä määrinä aiheuttavat ongelmia. Tällaisia ovat mm elohopea, lyijy, kadmium tai kaivovesissämme usein tavattava arseeni. Jos suoja- ja puolustusmekanismimmme ovat kunnossa pystyy elimistömme tekemään suurimman osan näistä vaarattomiksi ja poistamaan kehosta. Muussa tapauksessa haitallisia aineita alkaa varastoitua mm. rasvakudokseen , josta ne voivat lähteä uudelleen verenkiertoon.
Hiukset ovat luonnon nerokas mittari, johon soluaineenvaihdunta jättää lähtemättömän jäljen joka hetki. Hius on sarveisaineeksi muuttuneita soluja. Sarveistumistapahtumassa solujen omat hivenaineet kiinnittyvät tiukasti sarveisainneeseen.
Hiuksista tehty analyysi mittaa solutason tilanetta. Näin saadaan kuva kertyneistä haitallisista ainneista (esim. elohopea, kadmium, lyijy, arseeni), elintärkeistä aineista ( esim. magnesium, kalsium, fosfori) sekä atioksidanteista (esim. seleeni, sinkki).
Ruuansulatusanalyysissä tutkitaan ruuan pilkkoutumista, imeytymistä, suoliston immunologiaa, bakteeri- ja hiivatasapainoa.
Tärkeä osa hoidossa on oikealla ravinnolla, lisäravinteilla, vitamiineilla, hivenaineilla, probiooteilla eli hyvillä bakteereilla, sekä luonnonmukaisilla lääkkeillä ja hoidolla.
Varpu Jäntti, lääketieteen lisensiaatti